10 absoluut te vermijden prepping fouten

crazy

10 prepping vergissingen. Probeer deze ten allen tijde te vermijden. En kies zo voor een zorgeloos bestaan. Een goede planning en training vermindert fouten!

 

 

 

#1 Voorbereiden op één gebeurtenis

Misschien ben je wel in contact gekomen met prepping sinds de regering onze stroomvoorziening niet meer kan voorzien. Je bent je gaan voorbereiden op een black-out of het einde van de Maya-kalender. Maar tegen alle verwachtingen in heeft er geen langdurige stroomonderbreking plaatsgevonden.

Je geraakt gedesillusioneerd en laat het preppen voor wat het is. Je gooit als het ware je enige verzekering die er toe doet de vuilbak in. Laat het preppen altijd een onderdeel zijn van je leven, maar zorg ervoor dat prepping je leven niet overneemt.

Een goede prepper start altijd met een basis uitrusting waarmee hij kan/leert werken. Daarna is de beste investering niet een voedselvoorraad van 24 maanden (alhoewel een basis buffer aangeraden is), maar een investering in kennis, vaardigheden en contacten.

#2 Opscheppen/Praten/Geweld gebruiken

Indien iedereen weet van je plannen en je voorraden, kan je ze evengoed niet aanleggen. In tijden van crisis en wanhoop komt ons overlevingsinstinct terug boven en mensen zullen dan ook geweld gebruiken om te krijgen wat ze willen. Een prepper blijft altijd low-profile. 

Tenzij je over een eigen privéleger beschikt, is het alvast niet verstandig om geweld te gebruiken tegenover burgers en vooral tegen de regering. Je zal altijd in het nadeel zijn en alle aandacht komt ineens bij jou te liggen. Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te opereren en houd iedereen te vriend.

#3 Te veel voedsel inslaan

Voedsel inslaan voor 24 maanden is echt niet nodig. Voedingsmiddelen die zolang houdbaar zijn wil je trouwens ook niet 3 keer per dag op de menu hebben staan.

Een reserve voorraad van 1-2 weken kan echter wel zeer nuttig zijn in geval van noodsituaties zoals rellen en overstromingen. Zorg ook voor een beetje variatie!

Aanvullend kies je best voor een gedegen survivalkennis en probeer zelfvoorzienend te leven. Indien je tijdelijk moet verhuizen naar een bug-out-location heb je deze kennis alvast bij en wordt overleven alleen maar plezierig.

#4 Geen water stockeren

In een vorig artikel berekenden we een minimum van 17,5 liter drinkwater per persoon per week. Voor noodsituaties kunnen we dit misschien nog terugbrengen naar 2 liter per dag ofwel 14 liter per week.

Een basisvoorraad van 3×5 literflessen per persoon beschouwen we dus toch als een minimum. Indien je over een deftige waterfilter, pot en kookvuur beschikt kan je ook gebruikmaken van regenwater ed.

#5 Geen toegang tot kennis

Survivalkennis is altijd nuttig en zal altijd zijn waarde bewijzen. Toegang tot deze kennis is dus essentieel. Ideaal heb je meerdere bronnen van kennis: vrienden, boeken en jezelf.

Een goede basis survivaltraining (EHBO, onderdak, voedsel, water, vuur, …) is zeker een aanrader, maar niet iedereen kan/zal over alle kennis beschikken om te overleven in elke situatie. Daarom heb ik mij al een tijdje terug een prima boek aangeschaft: Het SAS Survival handboek van John Wiseman.

Met zijn 576 pagina’s kun je hierin al eens iets terugvinden en is het absoluut een aanrader. Ik heb nog de vorige versie, maar profiteer van de gelegenheid en koop een cadeautje voor jezelf.

#6 Een te grote uitrusting

Soms zal je je bug-in-location moeten verlaten omwille van de omstandigheden. Je zal moeten verhuizen naar een onbekende locatie of je geheime bug-out-location.

Een grote voorraad voedsel zul je niet kunnen meenenem, alsook al je tools zullen niet mee kunnen. Blijf daarom bij de basis en kies voor een compacte en onopvallende get-out-bag.

#7 Je (huis)dieren vergeten

Indien je een zelfvoorzienend bestaan wilt opbouwen kan het houden van bijvoorbeeld kippen een nuttige zaak zijn. Maar denk eraan dat deze lieve beestjes ook moeten eten, drinken en beschermd worden.

#8 Niet plannen en trainen

Een simpele planning is noodzakelijk. It’s as simple as that.

Oefenen, oefenen en oefenen meer valt er niet te doen. Probeer bijvoorbeeld telkens de eerste dag van de maand een oefenrondje te plannen. Wat doe je in geval van brand (1 minuut tijd)? Wat doe je in geval van een overstroming? Wat doe je in geval van rellen?

#9 Niet naar jezelf kijken

Je eigen veiligheid en welzijn gaan boven alles. Overleven is soms egoïstisch.

#10 …

Heb jij nog een tiende tip voor ons?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.