Hoe maak je water snel drinkbaar?

Drinkbaar water is één van de belangrijkste elementen in je survivalpakket. Maar niet enkel een grote voorraad verhoogt je overlevingskansen. Bij een crisissituatie die langer dan gepland aanhoud, kan je maar beter zorgen voor 2 zaken: toegang tot een onuitputtelijke bron van water en filtermethodes om het water te zuiveren.

Bronnen van (drinkbaar) water

Zoals je in een vorig artikel kunt lezen, heb je ongeveer 18 liter water per dag en per persoon nodig, waarvan 2,5 l/dag/persoon drinkbaar water.

In eerste instantie kan je nog gebruik maken van het drinkwater dat voorhanden is, zoals leidingwater, flessenwater, vers regenwater en (getest) grondwater.

Water dat nog gezuiverd dient te worden kun je meestal gemakkelijk vinden. Enkele voorbeelden:

  • Rivier, beek, kanaal …
  • Vijver, meer, …
  • Regenwater en opvang van regenwater
  • Grondwater
  • Zeewater

Ideaal beschik je over minstens 2 bronnen van water. In de meeste Europese landen, en zeker in de Benelux, is regenwater ruim voorhanden. Dit kun je opvangen in tonnen, of eventueel kan zelfs je zwembad als opslagtank dienen.

Methodes om het water te zuiveren

Nadat je eerste voorraad van drinkbaar water is opgebruikt, dien je te beschikken over waterzuiveringsmethoden. Vergeet dit zeker niet op te nemen in je training en uitrusting.

Belangrijk! Niet elke methode verwijdert alle mogelijke gevaren.

  1. Bleekmiddel
  2. Jodium
  3. Zuiveringstabletten
  4. Koken van water
  5. Waterfilters (Berkey, Katadyn, Lifestraw)
  6. UV-licht (SteriPEN)

Stap 1 bestaat er vrijwel altijd uit om het water te filteren zodat het grove vuil (bv. takjes, bladeren, zandkorrels, ed.) verwijderd wordt. Door eerst een grove filtering te doen, verleng je ook de levensduur van de eventuele waterfilters die je gebruikt. Voor deze grove filtering kun je een t-shirt, (thee)doek, koffiefilter, … gebruiken.

Het koken van water

Het doden van de bacteriën, virussen en protozoa (amoeben, parasieten, …) is een belangrijke volgende stap. Dit kan bv. gemakkelijk door het water te koken. In theorie sterven de meeste bacteriën tussen 60-80°C, maar er zijn ook bacteriën die hogere temperaturen overleven.

Daarom kun je het water best 5 tot 10 minuten (+ 1 min voor elke 300 meter boven zeeniveau) laten koken. Gebruik een deksel om het condensatiewater niet te verliezen.

Opgelet! Door het water te koken dood je de belangrijkste bacteriën, maar metalen, mineralen, radioactiviteit en vaste stoffen kunnen nog aanwezig zijn.

Het gebruik van chemicaliën

Ben je niet in de mogelijkheid om het water te koken, dan kun je ook aan de slag met bleekmiddel, chloor of jodium. Bleekmiddel of chloor doodt geen amoeben, terwijl dit wel een belangrijke boosdoener is.

8 tot 16 druppels bleekmiddel per liter water zouden je in een halfuur drinkbaar water moeten opleveren. Doe het product in het water, roer even en laat het zijn werk doen. Riek je de chloor na een tijdje, dan betekent dit dat je genoeg hebt gebruikt.

Gebruik je jodium dan heb je 16-32 druppels per liter water nodig. In tegenstelling tot chloor worden nu wel alle ziekteverwekkers gedood. Omdat het water soms een slechte smaak kan hebben, kun je dit kruiden, zoals thee. Of je kan ook siroop, vitamine C of limonadepoeder toevoegen.

Met zuiveringstabletten werk je op dezelfde manier, maar stijgt de kostprijs. Deze tabletten zijn natuurlijk ideaal voor in je rugzak. Kijk ook goed naar de verschillende merken en wat ze juist doden en wat niet.

Chemische verontreiniging kun je vaak verwijderen met een koolstofelement, zoals norit. Dit zijn korrels waaraan de meeste chemicaliën zich binden. Na het koken van het water, voeg je deze korrels toe en giet je dit water door een koffiefilter. In sommige waterfilters vind je hetzelfde principe terug.

Opgelet!

  • Deze methode is niet zonder gevaar voor zwangere vrouwen, vrouwen over de 50, mensen met schildklier problemen of iemand die lithium inneemt. Dan kan je best overleggen met je arts.
  • Ook worden metalen, ed. niet verwijderd.
  • Daarnaast verliest bleekmiddel en jodium zijn kracht na 6-12 maanden.
  • Het aantal druppels is natuurlijk sterk afhankelijk van de concentratie, maar zo heb je toch een ruw idee van de nodige hoeveelheid.

Gebruik een waterfilter

Veruit de eenvoudigste, snelste, maar vaak ook duurste methode, vind je bij de waterfilters die je in de handel kunt krijgen. Een ander nadeel is vaak het gewicht.

De cruciale parameter bij deze methode is de poriediameter. Bacteriën zijn vaak groter dan virussen. Virussen kunnen een grootte van 0,05-0,1 micrometer hebben, terwijl bacteriën tot 100 µm groot zijn.

Deze filters bevatten meestal een combinatie van actieve componenten, zoals een keramische filter, een koolstofelement, zilverelementen en een jodiumcomponent.

Als je de verschillende merken vergelijkt, zie je vaak ook welke zaken verwijderd worden. Soms worden enkel bacteriën tegengehouden, zoals bij de Lifestraw en Katadyn. Maar voor de zekerheid kun je natuurlijk best kiezen voor een filter die ook de meeste virussen stopt, zoals bij de Berkey filter wat deze duurder en zwaarder maakt.

Filters die opgebouwd zijn uit vezels zijn vaak lichter dan keramische filters, maar geraken ook gemakkelijker verstopt. Waterfilters zijn wel een opmerkelijk snellere methode. In enkele minuten kun je vaak over een halve tot hele liter water beschikken.

Opgelet! Deze filters moet je proper en droog bijhouden om het ontwikkelen van kiemen te vermijden.

Waterzuivering d.m.v. UV-licht

Met een korte stick zoals de SteriPEN kan je in enkele minuten de virussen en bacteriën doden in je water. Om het troebel water te zuiveren kan je deze best nog even door bijvoorbeeld een koffiefilter halen.

Het ontzouten van zeewater

Bij zeewater zit je nog met een extra moeilijkheidsfactor. Doordat de concentratie aan zout te hoog is, moet je dit in een extra stap aanpakken.

Een simpele oplossing, die je in veel survival gidsen zal terugvinden, bestaat eruit het water te laten verdampen door het aan de kook te brengen. Hierna moet je deze damp opvangen (met bv. een zeil) en afkoelen. De condens op je zeil laat je nu naar een lager punt in je opvangbeker stromen.

Samenvattend

Vergelijking-waterzuiveringsmethodes

Bekijk ook even deze samenvattende tabel van prepperssurvive.com.

Net zoals bij de Corona epidemie is het belangrijk om je op voorhand voor te bereiden. Heb daarom zeker altijd een kleine voorraad aan waterzuiveringsmiddelen, zoals waterzuiveringstabletten of waterfilter

2 reacties

  • Vindt ik heel goed Alleen de overheid neemt te weinig maatregelen om ingeval Van toekomstige rampen bv water tekort te kunnen optreden. Investeren te weinig technologische middellen bv water te kort, in plaats Van te investeren in een watermachine aan de kust of condensatie water gebruiken dat wel eerst moet gefilterd worden verbieden ze alles bij water te kort bv verbod landbouw gewassen te besproeien wat miljoenen schade aan de landbouw kost verbod grasbesproeien Enz eigenlijk zou men schadevergoeding moeten eisen Van de overheid omdat te te weinig in technologische midelen investeren die ook hij aanhoudende droogte water kan voorzien nu het nog kan als er geen water is en dan pas investeren is het te laat en wordt water onbetaalbaar. Nu kunnen ze de investering terug verdienen doordat er nog water is en het extra water door Technologie gebruiken in noodgevallen om de watwrbevoorading te garanderen. De Technologie is er maar de kostprijs ten aanzien Van andere Methode s om water te winnen is hoog dus als er den deel Van de winst gebruikt wordt om te investeren in Technologie moet de waterprijs niet naar omhoog eens afbetaalt kan de waterprijs omlaag. Nu is de beste mogelijke oplossing de combinatie zowel water Van de bestaande methodes winnen en aanvullen door technologische winning Van water (te gebruiken bij aanhoudende droogte) *en als Reserve water* om de kostprijs Van water betaalbaar te houden.

  • Goed om deze informatie over het zuiveren van drinkwater eens op een rijtje te hebben. Voordat ik water uit een beek of kanaal zou gebruiken, moet er heel wat gebeuren. Niettemin ben ik over het huidige drinkwater uit de kraan matig wantrouwend en gebruik daarvoor voor alle zekerheid al een Brita. Het maakt het water ook beter van smaak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.