Telefacts: Wat als het systeem crasht?

Ook Telefacts vroeg zichzelf in 2012 al af “Wat als het systeem crasht?”.

Dinsdag 25 september – Olie lijkt stilaan onbetaalbaar te worden, de euro staat onder druk en de voedselprijzen stijgen. Waar staan we als het systeem in elkaar stuikt?

“Als het systeem crasht dan rijden er geen vrachtwagens meer en dan is er na 3 dagen in Brussel geen voedsel meer te verkrijgen”, zegt Taco Blom. Hij heeft samen met een paar gelijkgezinden in Sint-Truiden een vierkantshoeve opgekocht, met 4 HA landbouwgrond. “ We hebben het ‘Samenland’ genoemd. Op ons veld groeien we wel 35 soorten groenten. Daarvan kunnen we nu al met 80 mensen een heel jaar lang leven. En in theorie moet het volstaan om 500 gezinnen te voeden”.

‘Transitiegroepen’, heten ze. Het zijn mensen die minder afhankelijk willen zijn van voedselimport en aangeleverde energie en op termijn helemaal op zichzelf willen kunnen terugplooien. Het zijn idealisten, maar ze leven niet ‘naast’ de samenleving. “ Wij werken allebei, hebben een huurhuis, maar we kochten ook een stuk land. Nu al kunnen we voor het grootste stuk leven van wat we zelf kweken”, zegt Karl Thiry. Samen met zijn vrouw Hilde en de kinderen is hij helemaal aan het overschakelen op ‘zelfvoorziening’. “ Zo hebben we bv. een zonnekoker, (een grote schotel die opwarmt in de zon) waarin we nu al kunnen koken. Als ze zeggen dat de stroom al eens zou kunnen uitvallen, is het fijn om te weten dat je een back-up systeem en autonoom kan leven”, aldus Karl.

In Vlaanderen zijn er vandaag al meer dan 50 grote en kleinere transitiegroepen en het aantal blijft stijgen. Maar is Vlaanderen hier klaar voor? Kunnen we helemaal in onze eigen behoeften voorzien als het systeem crasht?

Video: http://vtm.be/telefacts/wat-als-het-systeem-crasht

Waarschijnlijk heeft iedereen zijn eigen reden om zich voor te bereiden. Sommige willen hun afhankelijkheid van geïmporteerd voedsel afbouwen, anderen hebben enkel groene vingers, en nog anderen bereiden zich voor op een noodsituatie, de preppers :-).

Eigen voedselproductie is dus enorm belangrijk indien je voorbereid wilt zijn op oorlog, crisissituaties zoals in Argentinië (waar de winkelrekken letterlijk leeg zijn), … . Wil je ergens lange tijd overleven, dien je zelf een kleine voorraad van lang houdbaar voedsel aan te leggen. Denk aan rijst, pasta, suiker, blikgroenten, … (vul zelf maar aan met wat je graag eet). Eens je door deze voorraad van 1-6 maanden bent geraakt, dien je deze zelf gemakkelijk terug aan te vullen. Tenzij je goede connecties met een plaatselijk boer hebt, kun je best zelf beginnen met tuinieren. Neem zeker dit boek al eens door. Later kan je dan aan de slag met dit zelfbouwpakket voor je eigen vierkante meter groenteproductie.

Meer informatie over transitiegroepen vind je op:

Kijk ook even bij de lokale initiatieven. Zelfs in kleinere gemeentes vind je al gelijkgezinden.

Wat kun je nu al doen?

Je eigen voedselproductie is superbelangrijk. Zelf al heb je maar 2 kleine vierkantemetertuintjes, dan nog zal je leven in een noodsituatie veel aangenamer zijn.

Ren nog vlug naar de winkel, of bestel volgende zaken online:

  1. Leer groenten kweken
  2. Leg een moestuin aan
  3. Koop potgrond
  4. Koop zaden voor groenten en kruiden (vergeet hiervan ook geen voorraad in te slaan)
  5. Wees fier op het resultaat, en geniet van je eigen kweek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.